Palingrokerij Vos Noordlaren

Over ons

Er wordt al vele generaties lang beroepsmatig door ons op het Zuidlaardermeer gevist. In het verleden op meerdere soorten vis zoals paling, snoek en zeelt maar ook op brasem en voorn. In de jaren ’50 is het zogenaamde schubrecht (witvis) verkocht aan de sportvisserij. Vanaf deze tijd wordt er beroepsmatig uitsluitend op paling gevist. De afgelopen twintig jaar wordt als bijvangst wolhandkrab gevangen. Het seizoen begint, afhankelijk van het weer, omstreeks april en eindigt in november. De paling wordt gevangen door middel van fuiken.

De palingstand staat behoorlijk onder druk. Glasaal welke voor consumptie gebruikt wordt maar ook de natuurlijke intrek van glasaal vanaf de Noordzee, stagneert doordat sluizen, stuwen en gemalen het binnenwater bijna hermetisch hebben afgesloten. Ondanks bovengenoemde problemen wordt de beroepsvisserij toch nog met veel plezier  uitgeoefend. Een deel van de vangst wordt op ons eigen bedrijf ambachtelijk verwerkt, het overige deel wordt aan de groothandel verkocht.

In het hoogseizoen wordt er  dagelijks paling gerookt. Het roken van de paling is een arbeidsintensieve klus. Voordat de paling daadwerkelijk in de rokerij hangt, is er al heel wat werk verricht. Het roken op zich duurt ca. 75 minuten, waarbij de temperatuur de eerste 15 minuten wordt opgevoerd tot ca. 100 graden Celsius. Daarna wordt het vuur getemperd tot ongeveer 70 à 80 graden Celsius. Het roken van de paling gebeurt op ambachtelijk en traditionele wijze, zoals het al generaties lang door de familie Vos is uitgeoefend. Voor werkelijk vers gerookte paling moet u dus bij ons aan het Zuidlaardermeer zijn! Het is ook mogelijk de rokerij te bezichtigen. Tevens verkopen wij verse bak- en stoofpaling, door ons al panklaar gemaakt om het u gemakkelijk te maken.